Leveranciersketenonderzoek en werksessies
De spoor- en wegsectoren vragen ondersteuning bij het beheren van cyberrisico’s in de toeleveringsketen, verplicht onder NIS2/Cbw. Het project heeft twee fases: eerst worden (kritieke) leveranciers per sector in kaart gebracht. Daarna wordt in een gezamenlijke sessie een standaard ontwikkeld voor ketenrisicobeheer. Het resultaat is een standaard die breed of sectorspecifiek toepasbaar is. De sectorpartijen zijn verantwoordelijk voor de implementatie en risicobeheersing.
De Cyberbeveiligingswet stelt strengere eisen aan cybersecurity in vitale sectoren zoals spoor en weg. De zorgplicht omvat tevens inzicht in en beheersing van risico’s in de toeleveringsketen.
Het programma ‘Versterken cyberweerbaarheid in de weg- en spoorvervoersectoren’ start daarom een nieuwe project om in interactieve sessies leveranciers en leveranciersketenrisico’s in kaart te brengen. De sessies zullen worden begeleid door Highberg. Ook ontwikkelen we een praktische handreiking voor ketenrisicobeheer op basis van praktijkervaringen, best practices en bestaande standaarden (zoals de ISO27001, CSIR en IEC62443). We ontwikkelen nadrukkelijk geen nieuwe norm.
Wat levert deelname op?
- Inzicht in de eigen keten, kritieke leveranciers en leveranciersketenrisico’s
- Praktische handvatten en best practices voor ketenrisicobeheer
- Kennisdeling, inspiratie en bijdragen aan de handreiking
Agenda (elk een dagdeel in de middag):
- 4 september – Spoorsector (toeleveringsketenrisico’s in kaart brengen)
- 16 september – Wegsector (toeleveringsketenrisico’s in kaart brengen)
- 7 oktober – Spoor- & Wegsector (opstellen handreiking)
De sessies zijn afzonderlijk te volgen en waardevol op zichzelf. De sessies vinden plaats op het kantoor van Highberg in Zoetermeer.
Ook zoeken we deelnemers voor interviews (juni t/m augustus) uit beide sectoren. Jouw inzichten helpen bij het ontwikkelen van een praktische handreiking. We zijn zowel geïnteresseerd in knelpunten die organisaties ervaren als de aanpak die organisaties hanteren voor het beheersen van risico’s in de toeleveringsketen. Interviews duren maximaal een uur en kunnen digitaal of fysiek plaatsvinden.
Aanmelden
Heb je interesse in één van de projecten of wil je meer informatie? Neem contact op via cyberweerbaarheidweg-spoorvervoer@minienw.nl.