Aandacht voor OT security op de ONE Conference

Op 18 en 19 oktober vond in het World Forum in Den Haag de grootste cybersecurity conferentie van Europa plaats: de ONE Conference. Met meer dan 2200 unieke deelnemers de drukst bezochte editie ooit. Dit jaar was het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nauw betrokken bij de voorbereidingen van beide dagen. Zo was er extra aandacht voor gamification op de serious gaming expo en organiseerde het programma 'Versterken cyberweerbaarheid in de watersector' een side-event over de beveiliging van Operationale Technologie (OT).

Serious gaming expo

In het hart van het World Forum presenteerde het programma 'Versterken cyberweerbaarheid in de watersector' een overzicht van serious games in de watersector en de Rijksoverheid. In opdracht van het programma heeft TNO een game ontwikkeld waarmee organisaties in een keten kunnen oefenen met het implementeren van maatregelen om ketenrisico's gezamenlijk te mitigeren. Zo versterken ze de relationele en technische keten. Naast TNO was ook Arda aanwezig met hun cybercrisisgame "Alisson", dat in opdracht is ontwikkeld voor en door de drinkwatersector. Tijdens vier goed gevulde break-out sessies kregen deelnemers een demonstratie van de mogelijkheden en waanden ze zich in het Alisson crisisteam tijdens een Citrix crisis. Tot slot werd een inventarisatie getoond van alle cybergames die er binnen de watersector en de Rijksoverheid beschikbaar zijn.

Download hier de inventarisatie van serious games 

OT side-event

Woensdag 19 oktober stond de gehele ochtend in het teken van OT security. Het doel van dit side-event was het bouwen aan een OT community. Met meer dan 90 deelnemers was het side-event volledig uitverkocht. In de eerste sessie van de dag lanceerde IenW de BIACS: Basismaatregelen voor de cybersecurity van Industriële Automatisering en Controle Systemen. Sessie twee demonstreerde een hack van een nagebouwd OT systeem en gaf inzicht in de mogelijkheden van red teaming in OT omgevingen. Tot slot gingen deelnemers in gesprek met Capgemini over de toepassingmogelijkheden van OT cyber ranges. 

Wij danken iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van de serious gaming expo en het OT side-event voor hun inzet! 

Bekijk hier ook de aftermovie

Meer weten over de bijdrage van IenW aan de ONE? Neem dan contact op via cyberweerbaarheidwater@minienw.nl