Watersector: Cyber Ranges en Digital Twins?

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft TNO een verkenningstaak gegeven: hoe kunnen twee opkomende technologieën - 'Cyber Ranges' en 'Digital Twins' - bijdragen aan het versterken van de cyberweerbaarheid in de Nederlandse watersector? Dit zijn de belangrijkste resultaten.

Een verkenning voor de Nederlandse watersector: Cyber Ranges en Digital Twins

Cyber Ranges
Cyber Ranges zijn moderne platforms die dienen als broedplaatsen voor interactieve simulatieomgevingen. Deze platforms creëren een gecontroleerde omgeving waarin je allerlei cyberaanvallen kunt simuleren. Je kunt er verdedigingsmechanismen testen en beveiligingsdreigingen leren detecteren en afweren. Je kunt Cyber Ranges voor allerlei doeleinden gebruiken, zoals cybersecuritytests, onderzoek, training, beoordeling van cyberweerbaarheid, talentwerving in de cybersecuritysector en nationale en internationale cybersecuritycompetities.

Digital Twins
Digital Twins zijn een boeiende combinatie van fysieke systemen en hun virtuele tegenhangers, vaak in de vorm van een computermodel. Digital Twins zijn oorspronkelijk niet ontworpen voor cybersecurity, maar worden wel gebruikt bij het optimaliseren van kritieke, operationele bedrijfsprocessen. Een Digital Twin maakt een virtuele weergave van fysieke systemen, processen of objecten. Zo kun je prestaties van het werkelijke systeem, proces of object volgen, analyseren en optimaliseren.