IACS Coalitie

Industrial Automation and Control Systems of IACS is een onmerkbaar, maar invloedrijk, onderdeel van het dagelijks leven. IACS wordt bijvoorbeeld in fabrieken toegepast om complexe processen soepel en effectief te laten verlopen, stuurt de verkeerslichten aan, zorgt dat de lift op de juiste verdieping stopt, regelt schoon drinkwater en beheerst dat het waterpeil in Nederland op het juiste niveau is.

De digitalisering van fysieke processen middels IACS brengt niet alleen vele voordelen met zich mee, maar introduceert ook risico’s van digitale dreigingen. Als een dergelijke dreiging zich voordoet, dan is er kans op (grote) schade aan mens en omgeving. Het is dus belangrijk om IACS digitaal weerbaar in te zetten.

Deze ambitie wordt onderschreven door onder andere de Nederlandse Cybersecuritystrategie (NLCS) en implementatie van Europese richtlijnen als de Wet Beveiliging Netwerk- en Informatiesystemen (Wbni). De IACS coalitie heeft tot doel om deze ambitie te ondersteunen door samenwerking te versterken om zo effectief en efficiënt deze uitdaging samen aan te gaan.

Doelstelling coalitie

Bij veel organisaties, zijn IACS ingezet. De aandacht voor cyberweerbaarheid in IACS groeit. Er zijn grote verschillen in volwassenheid te zien bij de diverse organisaties. De ene organisatie is al erg ver, terwijl de andere zich alleen nog maar net bewust is dat cyberweerbaarheid een belangrijk onderwerp is gezien de toenemende dreiging.
IACS kunnen een belangrijk onderdeel zijn van de vitale infrastructuur. Als deze systemen uitvallen, kan dat grootschalige maatschappelijke ontwrichting veroorzaken.

Het doel van de IACS Coalitie in om de ontwikkelingen en activiteiten op dit vakgebied te volgen, te bundelen, er richting aan te geven en de kennis hierover vanuit het collectief te delen met anderen. Door de samenwerking van diverse (overheids-)organisaties is dit collectief een krachtig orgaan voor zowel publieke als private organisaties om de digitale weerbaarheid van het IACS landschap te verhogen. Dit draagt daarmee direct bij aan een veiligere leefomgeving binnen Nederland.

Thema's

  • Risicomanagement
  • Awareness en Opleidingen Trainingen en Oefenen (OTO)
  • Monitoring, Detectie en Respons
  • Business Continuity Management /CERT/Crisis management
  • Onderzoek

Samen

Omdat IACS vaak complex en en veelal onderling verbonden is samenwerking bij de bescherming van OT van cruciaal belang. Ten eerste zijn er veel verschillende belanghebbenden betrokken bij de bescherming van OT-systemen, waaronder regelgevers, exploitanten van kritieke infrastructuur, technologieproviders, beveiligingsbedrijven en meer. Effectieve samenwerking tussen hen is essentieel om de veerkracht en bescherming van deze systemen te waarborgen.

Het delen van informatie over bedreigingen en kwetsbaarheden tussen deze belanghebbenden, het ontwikkelen van gemeenschappelijke beveiligingsstandaarden en -protocollen, en het opzetten van gemeenschappelijke trainingsprogramma's voor beveiligingspersoneel is nodig om OT goed te kunnen beschermen. Daarnaast helpt samenwerking om efficiënter en effectiever om te gaan met de schaars beschikbare kennis op IACS gebied. Cyberdreigingen evolueren voortdurend en worden steeds complexer. Om deze dreigingen effectief te kunnen aanpakken, is het noodzakelijk om voortdurend samen te werken en samen te leren van nieuwe bedreigingen en aanvalstechnieken. Door samen te werken kunnen belanghebbenden in de OT-sector ervoor zorgen dat de beveiliging van deze vitale systemen voortdurend wordt verbeterd en aangepast aan de veranderende bedreigingsomgeving.

Weerbaarheid

Weerbaarheid is het vermogen van IACS om cyberaanvallen te weerstaan, te detecteren en erop te reageren (resilience). Dit houdt in dat OT-systemen robuust en betrouwbaar moeten zijn en in staat moeten zijn om zichzelf te beschermen tegen bedreigingen en kwetsbaarheden. Het opbouwen van weerbaarheid in OT-systemen is cruciaal om te voorkomen dat cyberaanvallen leiden tot storingen in de vitale infrastructuur en om de continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen.

Om de weerbaarheid van OT-systemen te verbeteren, moeten belanghebbenden in de OT-sector samenwerken om een veilige en beveiligde omgeving te creëren. Door de weerbaarheid van OT-systemen te verbeteren, kunnen belanghebbenden in de OT-sector ervoor zorgen dat deze systemen veiliger en betrouwbaarder zijn en minder vatbaar voor cyberaanvallen. Dit draagt bij aan de bescherming van de vitale infrastructuur en de veiligheid van de samenleving als geheel.