Maak kennis met Wouter van Lonkhuyzen

“Trek vooral aan de bel als je ergens tegenaan loopt of specifieke behoeften hebt. Dat betekent niet dat we altijd meteen een oplossing kunnen bieden, maar we kunnen wel samen kijken of we ondersteuning kunnen bieden of gebruik kunnen maken van kennis en instrumenten die in andere sectoren zijn ontwikkeld. Op die manier kunnen we elkaar verder helpen.”

Wouter van Lonkhuyzen
Beeld: ©Wouter van Lonkhuyzen

Wie ben je?

Mijn naam is Wouter van Lonkhuyzen. Ik werk binnen DGMI bij de directie Omgevingsveiligheid en Milieurisico’s. Binnen die directie houd ik me bezig met het taakveld nucleaire veiligheid en stralingsbescherming. Dat is in feite een team dat zich richt op onderwerpen zoals radioactief afval, nucleaire veiligheid en stralingsbescherming.

Binnen dat werkveld speelt ook digitale dreiging een belangrijke rol. Cyberveiligheid is namelijk een essentieel onderdeel van nucleaire veiligheid. Ik werk inmiddels al meer dan tien jaar in dit vakgebied. In de eerste jaren was ik werkzaam bij de toezichthouder — de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) en de voorlopers daarvan. De afgelopen vijf jaar ben ik actief bij het ministerie, waar ik me richt op de beleidsmatige kant van dit werkveld.

Waarom zet je je in voor het cyberweerbaarheidsprogramma milieu en internationaal? Waarom is dit programma in jouw ogen belangrijk?

Het is misschien een open deur, maar we worden als samenleving steeds digitaler. Daarmee nemen ook de digitale dreigingen toe en worden ze steeds prominenter. Het is niet zo dat ik specifiek alleen cyberweerbaarheid belangrijk vind, maar ik vind het essentieel dat nucleaire installaties in Nederland veilig kunnen opereren. We moeten alles in het werk stellen om te voorkomen dat er straling naar buiten kan treden. Dat vereist uiteraard fysieke beveiligingsmaatregelen, maar gezien de toenemende digitale dreigingen is het net zo belangrijk om aandacht te besteden aan cybersecurity. Het is een onderwerp dat daarmee steeds belangrijker wordt binnen het geheel van nucleaire veiligheid.

Hoe zet je je in voor het programma?

Mijn werk voor het programma bestaat uit verschillende onderdelen. Intern denk ik mee over de richting die we op willen met dit onderwerp en waar we de aandacht op moeten richten. Dat doe ik samen met collega’s binnen het ministerie, ook uit andere sectoren waar cyberveiligheid een rol speelt.

Daarnaast kijk ik, samen met een collega, specifiek naar wat dit betekent voor de nucleaire sector. Sinds dit jaar sluiten we af en toe aan bij overleggen die binnen de sector plaatsvinden. Dat zijn bijeenkomsten met mensen die zich bezighouden met beveiliging en cybersecurity. Tijdens die overleggen geven wij een toelichting op waar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat momenteel aan werkt. Tegelijkertijd benutten we die momenten om op te halen welke behoeften er leven binnen de sector, zodat we kunnen kijken hoe we hen het beste kunnen ondersteunen. Ook hebben we goede contacten met de ANVS die als toezichthouder kennis en expertise op dit gebied heeft.

Voor de nucleaire sector is cybersecurity overigens geen nieuw onderwerp. Er gelden al lange tijd strenge veiligheidseisen. We hoeven het onderwerp dus niet vanaf nul op te bouwen. Het gaat nu vooral om afstemming: Wat komt er op de sector af, waar liggen hun behoeften en hoe kunnen wij daarin ondersteunen?

Wat zou je willen zeggen tegen de partijen in jouw sector?

Ik denk dat we de nucleaire sector minder actief hoeven aan te sporen dan andere sectoren. Het veiligheidsbewustzijn is daar over het algemeen sterker verankerd en men is hier serieus mee bezig. Wat ik de sector vooral zou willen meegeven, is het volgende: trek vooral aan de bel als je ergens tegenaan loopt of specifieke behoeften hebt. Dat betekent niet dat we altijd meteen een oplossing kunnen bieden, maar we kunnen wel samen kijken of we ondersteuning kunnen bieden of gebruik kunnen maken van kennis en instrumenten die in andere sectoren zijn ontwikkeld. Op die manier kunnen we elkaar verder helpen. Dat zou mijn belangrijkste oproep zijn. Je kan contact met ons opnemen via: cyberweerbaarheidmilieuinternationaal@minienw.nl.