Maak kennis met Julia van den Berg

“Veel veiligheidsrisico’s houden zich niet aan sectorale grenzen en zijn vaak zelfs grensoverschrijdend. Juist daarom vind ik het belangrijk om mijn ervaring niet alleen binnen de nucleaire sector in te zetten, maar ook breder bij te dragen aan het programma als geheel.”

Wie ben je?

Mijn naam is Julia van den Berg en ik werk nu ongeveer een jaar bij DGMI, binnen het taakveld Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Als beleidsmedewerker nucleaire veiligheid houd ik mij voor een belangrijk deel bezig met security-gerelateerde taken, waaronder mijn bijdrage aan het programma Versterken Cyberweerbaarheid. Mijn achtergrond ligt in internationale betrekkingen en veiligheidsbeleid. Voor mijn start bij DGMI was ik werkzaam binnen de decentrale overheid waar ik me richtte op veiligheidsvraagstukken, met name op het gebied van ondermijning. Die ervaring sluit goed aan bij mijn huidige werk binnen de nucleaire sector, waarin veiligheid in brede zin centraal staat.

Waarom zet je je in voor het cyberweerbaarheidsprogramma van DGMI?

De nucleaire sector stelt hoge eisen aan veiligheid en risicobeheersing. Juist daarom is het versterken van digitale weerbaarheid een belangrijk aandachtspunt. De aansluiting bij het programma Versterken Cyberweerbaarheid komt voort uit een bewuste keuze om mijn kennis en ervaring in te zetten in een sector waar veiligheid en samenwerking centraal staan. Wat mij motiveert om me in te zetten voor het programma Versterken Cyberweerbaarheid is het belang van kennisdeling en netwerkopbouw – twee kernpijlers van het programma. Veel veiligheidsrisico’s houden zich niet aan sectorale grenzen en zijn vaak zelfs grensoverschrijdend. Juist daarom vind ik het belangrijk om mijn ervaring niet alleen binnen de nucleaire sector in te zetten, maar ook breder bij te dragen aan het programma als geheel.

Hoe zet je je in voor het programma?

Binnen mijn rol vertegenwoordig ik de nucleaire sector in het programma. Natuurlijk denk ik ook mee over de bredere ontwikkeling ervan, maar mijn focus ligt op het inbrengen van de ervaring en behoeften van de nucleaire sector. Omdat deze sector relatief klein is kan ik snel schakelen. Ik onderhoud regelmatig contact met hen, onder andere via kwartaaloverleggen, en koppel hun input direct terug aan het programmateam.

Wat zou je willen zeggen tegen de partijen in jouw sector?

Mijn boodschap aan de nucleaire partijen is: doe vooral actief mee. De sector heeft van oudsher een sterke focus op veiligheid en risicobeperking. Er is altijd een robuuste veiligheidscultuur geweest. Wat je nu ziet, is dat er steeds meer aandacht komt voor minder traditionele risico’s, zoals digitale dreigingen. Ik zou hen willen meegeven: blijf je ontwikkelen, blijf openstaan voor nieuwe ontwikkelingen en zoek actief de verbinding met andere sectoren. Dat is immers waar het programma voor bedoeld is.

Wat hoop je te bereiken?

Ik hoop dat we toewerken naar een cyberweerbaar Nederland. Natuurlijk zijn er wettelijke verplichtingen, maar ik hoop vooral dat organisaties beseffen dat het uiteindelijk gaat om het versterken van de weerbaarheid van ons hele land. We moeten daar samen aan blijven werken – vanuit intrinsieke motivatie – , niet alleen omdat het moet.