Maak kennis met Daniëlle Ramsanjhal-Lala
“Ik geloof heel erg in het samenspel tussen overheid en praktijk. Een maatschappelijke opgave kan je als overheid niet eenzijdig oplossen en dat zou je ook niet moeten willen. Inzet vanuit bedrijven en organisaties die vallen onder de systeemverantwoordelijkheid is essentieel.”

Wie ben je?
Ik ben Daniëlle Ramsanjhal-Lala en programmamanager van het programma Versterken Cyberweerbaarheid Milieu en Internationaal. Daarnaast coördineer ik ook de nieuwe cyberbeveiligingswet binnen DGMI en houd ik mij bezig met de interne cyberweerbaarheid.
Welke ervaring heb je met jouw sector?
Ik zit niet in een specifieke sector. Maar coördineer over de verschillende sectoren heen. Er komt veel op onze collega’s af en veel zaken kunnen sectoroverstijgend opgepakt worden. Denk aan de nieuwe wet en de Algemene Maatregel van Bestuur. Wij werken dan vaak IenW breed.
Om meer kennis op te doen over cyberweerbaarheid, ben ik momenteel bezig met de specialisatieopleiding Cybercrime en Cybersecurity aan de Universiteit van Leiden. Dit was voor mij een noodzakelijke stap, Cyberweerbaarheid vitale infrastructuur is een nieuw beleidsterrein en niet alleen binnen beleid en wetenschap, maar ook in de uitvoering valt nog veel te leren en ontdekken met zijn allen.
Ik heb ervaring met het coördineren van netwerken en het verbinden van mensen, bijvoorbeeld in projecten om jongeren vanuit het sociaal domein uit de drugscriminaliteit te houden. Ik zag de vacature als een kans om deze vaardigheden in te zetten, terwijl ik ook mijn kennis op het gebied van cyberweerbaarheid verder zou ontwikkelen.
Gaandeweg ontdekte ik dat je in cybersecurity al snel een basisniveau kunt bereiken, en dat je niet noodzakelijk de diepgaande technische kennis hoeft te bezitten. Dit maakt samenwerking in het vakgebied des te belangrijker. Mensen werken vaak vanuit verschillende invalshoeken: de governance van cybersecurity of de technische kant. Het is essentieel dat je elkaar daarin weet te vinden en goed samenwerkt.
Waarom zet je je in voor het cyberweerbaarheidsprogramma van DGMI?
Ik vind het heel belangrijk om maatschappelijke opgaven in gezamenlijkheid op te pakken. Iedereen heeft een stukje van de puzzel. Het is van belang om elkaar te kennen, vinden en op te zoeken. Om het puzzelstukje cyberweerbare sectoren DGMI op te lossen heb ik dit cyberweerbaarheidsprogramma binnen DGMI opgezet.
Waarom is dit programma in jouw ogen belangrijk?
Ik geloof heel erg in het samenspel tussen overheid en praktijk. Een maatschappelijke opgave kan je als overheid niet eenzijdig oplossen en dat zou je ook niet moeten willen. Inzet vanuit bedrijven en organisaties die vallen onder de systeemverantwoordelijkheid is essentieel. Natuurlijk hebben bedrijven een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om cyberweerbaar zijn, maar gezien de (geopolitieke) dreigingen anno 2025, gaan veel uitdagingen en knelpunten boven de petten van vele organisaties. Nogmaals het zijn verschillende stukjes van de puzzel die de hele puzzel leggen.
Hoe zet je je in voor het programma?
Als programmamanager zorg ik ervoor dat collega’s weten wat er te doen staat met betrekking tot de maatschappelijke opgave, namelijk het versterken van de cyberweerbaarheid van organisaties die vallen onder de sectoren Chemie, Afvalstoffenbeheer, Nucleair en Plaats- en tijdsbepaling. Op dagelijkse basis ziet dat er zo uit: als collega's tegen bepaalde obstakels aanlopen, zoals het niet begrijpen van termen zoals operationele technologie (OT), ga ik op zoek naar de benodigde kennis. Voor het begrip van OT ben ik bijvoorbeeld bij het NCSC (Nationale Cybersecurity Centrum) terechtgekomen, waar ze expertise hebben op dit gebied. Ik heb toen een afspraak gepland waarbij iemand van NCSC langs kwam om ons er meer over te vertellen.
Daarnaast werk ik mijn rol als programmanager binnen IenW ook als facilitator. Dit betekent dat ik bijeenkomsten organiseer en faciliteer. Dit helpt mij in mijn rol als programmamanager om te anticiperen op de behoeften van collega's om hun doelstellingen binnen het programma te bereiken, en ik verbind hen met netwerken zoals het NCSC en ILT. Als er bijvoorbeeld een vraag binnenkomt over cyberbeveiliging of de zorgplicht, zorg ik ervoor dat de collega's gezamenlijk een antwoord formuleren, zonder dat ieder individu apart hoeft te reageren. Dit coördineer ik.
Ik ben ook voorzitter van interne overleggen en zorg ervoor dat het managementteam goed op de hoogte blijft van de ontwikkelingen. Daarnaast plan ik interne en externe evenementen, zoals de interne kick-off van een programma, maar ook een externe kick-off. Dit jaar was onze DG bijvoorbeeld trekker van de Cyberweerbaarheidsconferentie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Naast deze taken ben ik ook betrokken bij het versterken van de interne cyberweerbaarheid. Dit betekent dat we als organisatie zelf het goede voorbeeld moeten geven, bijvoorbeeld door bewustwordingstrainingen te volgen en dergelijke initiatieven te ondersteunen. Zo ziet een dag in mijn werk eruit.
Wat zou je willen zeggen tegen de partijen in jouw sector?
Tegen alle vier de sectoren zou ik graag willen zeggen: weet ons te vinden. De Cyberbeveiligingswet zorgt ervoor dat er veel meer organisaties onder de wetgeving vallen. Waar het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) vroeger ongeveer 400 organisaties ondersteunde, worden dat er nu zo’n 8000. Alleen al in de chemische sector gaat het om zo’n 600 bedrijven. Dit laat zien hoe enorm de schaal is toegenomen, en eerlijk gezegd gaat die omvang mijn persoonlijke capaciteit te boven. Ik doe uiteraard mijn best, maar het is onmogelijk om dit als individu allemaal te overzien.
Daarom is samenwerking essentieel: organisaties moeten ook zelf het initiatief nemen om contact met ons te zoeken. Het moet echt een wisselwerking zijn, anders is het simpelweg niet haalbaar voor één partij alleen. Weet ons daarom te vinden als sparringpartner, zodat we kunnen zorgen voor een cyberweerbaar Nederland. Doe actief mee aan het cyberweerbaarheidsprogramma, kom met initiatieven, help elkaar, en vooral blijf in gesprek met elkaar. Wil je onder het genot van een kopje koffie of thee verder praten? Neem dan gerust contact met mij op via cyberweerbaarheidinternationaalmilieu@minienw.nl.